Descobrim Cambrils

Biblioteca Josep Salceda i Castells

C/Alfons I el Cast, 2. 43850 CAMBRILS
977 363 495
bib@cambrils.org

Festa de sant Antoni

25.01.2010 16:48

Amb motiu de la festa de Sant Antoni i del material recopilat referent a aquest tema, la biblioteca ha inicia un cicle dedicat a les festes de Cambrils que periòdicament anirà actualitzant.

La festa de sant Antoni es celebra en el moment del pas de l’hivern a la primavera, en un moment clau per al cicle agrícola. Està emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l’hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni.

Sant Antoni és el patró dels animals domèstics i de treball. Protegeix els animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar.

Aquesta festa era considerada com l’inici del cicle festiu del Carnaval. La gent que sortia a les carrosses anava disfressada, i també al ball de la tarda, considerat el primer ball de Carnaval.

Els trets més característics de la festa eren la Missa Major de bon matí, la benedicció de les cavalleries i els animals domèstics, la cavalcada i les cucanyes.

A partir de l’any 1988 la Cooperativa Agrícola i Caixa rural de Cambrils és l’encarregada d’organitzar la festa; és en aquest moment quan es passa de celebrar la festa el 17 de gener al cap de setmana d’abans o de després.

La transformació de l’activitat agrícola i la seva pèrdua d’importància econòmica també han incidit en la transformació de la festa: a la benedicció de les bèsties, els animals de treball han estat substituïts pels de companyia i s’han importat actes de fora del poble com els Tres tombs. Altres activitats que s’han anat incorporant a la festa són:

  • L’esmorzar popular, que es fa a les instal·lacions de la Cooperativa
  • La Trobada d’intercanvi de plaques de cava, iniciada el 2005
  • El concurs de menjar mandarines, iniciat el 2009

En l’actualitat la festa incorpora també representacions de teatre, ball popular, amb la rifa d’un corder, gimcana de tractors o exhibicions de gossos.