Descobrim Cambrils

Biblioteca Josep Salceda i Castells

C/Alfons I el Cast, 2. 43850 CAMBRILS
977 363 495
bib@cambrils.org

Antoni de Gimbernat i Arboç és el tema central de la nova actualització del web dedicat al fons local de la biblioteca

01.06.2016 00:00

Antoni de Gimbernat, metge cambrilenc i deixeble de Pere Virgili, que va descobrir un plec fibrós que porta el seu nom, el “lligament de Gimbernat”, així com la tècnica correcta per a efectuar les operacions d’hèrnia crural.

A partir d’aquest mes de juny, la secció del web de la biblioteca dedicada a donar a conèixer més sobre la nostra història local conté un apartat sobre Antoni de Gimbernat i Arboç en commemoració del bicentenari de la seva mort (1816-2016).

Al web es trobarà un recopilatori dels llibres, articles de revista, i altres tipus de material que es pot consultar a la biblioteca municipal per conèixer més a fons la figura d’aquest metge. Com el llibre de Manel Tarés, La Introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils: de la Guerra de Successió a les reformes dels anys seixanta del segle XVIII, que ofereix una panoràmica molt completa de com va ser el segle XVIII a la nostra vila.

El llibre Els Gimbernat i el Cambrils del segle XVIII, de Laurèa Pagarolas, que conté un apartat sobre la vida d'Antoni de Gimbernat, així com de la genealogia d'aquesta important família d'origen cambrilenc.

Els articles de Josep Salceda que va escriure a Revista Cambrils i que estan recopilats al volum 1 del llibre Quaranta anys d'estampes cambrilenques, amb informació biogràfica de Gimbernat, així com homenatges i honors que ha rebut o el que tracta dels Cirurgians cambrilencs del segle XVIII.

L’article de Lluís Martínez publicat a la revista Presència amb el títol "Metges i cirurgians" sobre Gimbernat, amb diverses fotografies entre les que destaquen les d’alguns instruments quirúrgics de l’època i d’una figura de cera per aprendre anatomia.

També s’ha preparat la guia de lectura on es destaquen els fets significatius de la vida de Gimbernat a través dels llibres i dels articles que estan disponibles a la biblioteca municipal per a la seva consulta. Conté, a més, el dibuix del Monument al doctor Gimbernat proporcionat per l’il·lustrador Fèlix Montagut i Jaria que es pot trobar dins del llibre Cambrils a escaire i cartabó.